Mat Saleh Celup

Saya rasa ramai yang pernah menghadapi situasi ini. Nak cuba berbahasa Inggeris pun dah diejek sebagai mat saleh celup. Akhirnya, yang mengejek tu sampai sudah tak reti berbahasa Inggeris.

Video yang bagus untuk ditonton oleh orang kita. Banyak lagi poin yang ada dalam tu. Muhasabah diri balik, betulkan mana yang boleh.

Comments

  1. says

    Apa salahnya speaking london ?
    Semua orang bermula dari tidak pandai kepada pandai.
    Kita patut kagum pada yang mahu dan tidak malu belajar untuk membaiki diri. Post yg bagus.

  2. says

    Bukan soal bahasa sahaja yang perlu dijadikan fokus. Secara umum, ia menyentuh tentang mentaliti kita. Saya berharap lebih ramai lagi golongan kita dapat menghayati video ini dengan lebih terperinci serta perbaharui dan buka minda mereka dengan luas.

  3. nunun says

    good one..mmg pon..hari tu buat survey dkt satu ‘international’ universiti dlm malaysia ni..78% student TESL kat c2 confessed diorg xleh nk upgrade pronunciation diorg time speaking sbb tkut tarik perhatian org lain..kalau speakang org gelak..kalau speaking mcm english native-like speaker,org ckp menunjuk2 or over..

  4. says

    satu garapan yang amat baik.Apa yang tuan tulis dan kandungan video itu amat bertepatan dgn keadaan kita sekarang.Rimas,lemas memikirkan.
    Peristiwa matsaleh celup makcik lalui masa sekolah dulu …kawan melayu suruh makcik kawan dgn kawan india,cina,singh sbb makcik minat Bahasa Inggeris…
    minta izin share post ini.
    Entri terbaru mokjadeandell >> kelong pakya….oh ya!My Profile

  5. says

    owh…
    dh tgk video nie dekat FB tadi…
    siyes smart video nie…
    aku pun tersentap kejap masa tgk…
    but bila fikir dari sudut positif dia, mmg banyak…
    btw, dh lame x komen kt blog nie..
    dok asyik jadi silent reader skunk…
    coz line tenet dekat U x brape umph sgt….
    hihihihihih