Kerana Bilik Itu Perlu Dikunci

Inception - Cerita tentang pencuri

Sepanjang aku hidup kat Moscow ni, aku tak pernah tak tutup pintu bilik. Oklah, dulu bilik kecil, jadi memang aku seorang je yang keluar masuk bilik. Kalau orang masuk pun memang aku pastikan pintu bilik tu ditutup rapat sebab awal-awal dulu ada kejadian kecurian kat bilik depan. Macam biasa laptop la yang kena curi. Takde benda lain lagi. Dan kejadian tu berlaku pagi Sabtu kalau tak silap. Bangun lambat punya pasal, orang Myanmar masuk bilik angkat laptop tu. Lagi satu kejadian masa budak-budak ni pergi kelas. Bilik tak kunci sebab kunci tu rosak. Pandai. PSP dan beberapa barang lain hilang. Saspek utama budak Myanmar la macam biasa sebab budak Myanmar ni ibarat macam pendatang izin la kat sini.. Muka masing-masing memang stail muka perogol. hahaha! Sedap aku je label orang. Ah.. biarkan.

Tadi masa aku tengah potong daging untuk masak, hari ni masak bubur je.. dah lama tak makan bubur kan.. kan.. tak la.. bukan malas tapi aku banyak kerja lagi, nak kejar training basketball dengan bola baling lagi. huh.. Nasib baik kerja dah separuh siap ni, esok kena tanya lecturer dulu betul ke tak aku buat. Buat banyak-banyak tapi salah nanti sama je, kena ulang balik benda sama. Jadi masa aku tengah memotong tadi masuklah seorang mamat Russia ni yang tinggi sikit daripada aku, rambut perang, lurus. Dia jenguk ke dalam bilik. Aku pandang dia, dia pandang aku tapi sebab aku tengah busy memotong aku buat bodoh jelah. Orang Russia sesat kot.. Dia pun blah.

Siap potong pergi dapur untuk masak. Dapur kat tingkat 12 ni kongsi dengan orang Myanmar (sekali lagi.. ish) dan orang Russia. Memang tak best la. Kadang-kadang kalau diorang masak babi tu, terpaksalah tunggu diorang habis dulu ke.. Tapi aku bertuah la setakat ni belum terserempak lagi, ada yang dah pernah. Kawan aku tengah masak sekali. Sambil tunggu kuali panas, lepak kat bilik depan dapur tu.

Sekali kawan yang tengah masak tadi datang tanya, “nampak laptop aku tak?” Sudah. Lagi sorang.. Aku syak satu je, masa mamat Russia tu datang jenguk bilik aku, dia dah masuk pun bilik kawan tadi tu dan curi laptop dia. Bilik budak Malaysia kat floor ni memang tak kunci. Biasalah kan, kalau majoriti bilik kat sini bilik orang Malaysia, manakan nak kunci. Kat mana-mana pun macam tu.

Jadi kat sini apa yang boleh dibuat supaya benda ni tak berulang? Setakat apa yang aku nampak, ahli bilik lain kenalah peka sikit kalau orang keluar masuk bilik. Memanglah kan bilik 5 orang tu pecah dua, tapi tak semestinya kena buat hal masing-masing. Sekarang ni aku tengok kalau bilik 5 orang ni, memang dah ada gap. Semua nak buat hal sendiri.

Oklah, misal kata semua orang malas nak ambil tahu trafik orang keluar masuk bilik, paling elok adalah kuncikan ada pintu utama ke bilik tu. Habis cerita. Kalau dah kunci ni, kuranglah trafik orang keluar masuk dan memang sifat malas tu nanti lama kelamaan akan menghakis protokol kunci pintu bilik ni. Yelah, satu sebab malas nak buka pintu kalau orang ketuk, satu lagi sebab malas bawa kunci kalau nak keluar bilik untuk pergi ke mana-mana yang berdekatan.

Lagi satu, pasal sponsor nilah. Awal-awal dulu macam-macam janji manis. Teringat janji diorang nak kasi satu tingkat khas untuk budak Malaysia. Masa aku sampai dulu dapatlah, satu tingkat dan dapur tak perlu kongsi. Itu pun tak cukup sebab ada satu bilik terpinggir kat tingkat bawah. Entah la.. diorang ni.. ish.. susah nak cakap. Komplen lebih-lebih nanti orang cakap tak bersyukur pulak kan.. tapi kadang-kadang kebajikan anak-anak orang ni kena jaga gak. hm.. Bila dah dapat satu tingkat khas untuk orang Malaysia, boleh la jadi zon larangan orang Russia. haa.. dah macam kedutaan Malaysia pulak.

Mungkin juga salah aku sebab tak peka. Kalau lah aku tiba-tiba sound mamat tu, “lu nak apa brader?” Lepas tu dia pulak jawab terketar-ketar. Mesti aku dapat saspek sesuatu kan.. Itu pun kalau dia tu jenis mat nervous. Aku pulak baru sebulan tinggal kat tingkat 12 ni, manalah tau sangat apa yang berlaku. Budak junior form 1 yang tinggal kat floor ni pun aku tak kenal sangat. huh.

Tapi entah la.. benda dah nak jadi. Rezeki tu milik Allah, bila-bila je dia boleh ambil balik. Macam tu la kan? Kita boleh berusaha untuk menjaganya, tapi kalau Dia kata putuskan untuk ambil semua rezeki tu balik, tak boleh buat apa lah. Cuma usaha tu, adakah kita berusaha ke arah itu?

Harap dapat dijadikan iktibar, diambil pengajaran. Kepada mangsa kejadian, tabahkan hati. Aku cuma mampu doakan yang terbaik untuk anda.

+ Baru lepas download DVDRip Inception. Dah tengok tapi saje simpan nak buat koleksi. Cerita pasal pencuri gak, tapi ni memang advanced habis la.. Sinopsis sikit:

In a world where technology exists to enter the human mind through dream invasion, a highly skilled thief is given a final chance at redemption which involves executing his toughest job till date, Inception.

2010/2011 Premium Sponsor

Vote For Me

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

58 Comments

  • Anwar Osman

    2 November, 2010 at 3:51 pm

    lama benar ngidam nak tgk cerita inception nie. tapi xnak gi wayang sebab bini aku x minat tgk cerita mcm gini. jenis kena pikir2 sket. bro download guna torrent ka direct download? kalau direct download boleh tak bagi link tu kat ambo? nak download gak..

  • CJ'alhafiz

    1 November, 2010 at 11:21 am

    Teringat lagi bila my first laptop kena amik kat org. masa tu baru ja balik ke trg dari johor. 4 pagi beb…..sampai stesen bas. nak buat apa? tido ja la…bangun2 beg laptop kat sblh dah ghaib. adoiii……frust giler. Tapi salah sapa? salah aku jugak……………haha!!

  • kng6666

    1 November, 2010 at 11:49 pm

    muke mamat rusia tu ade macam muke pecah rumah tak?…….
    upload arr…. pic dapur ko masak… ko cerita cerita dapur
    aku nak tgk jugak dapor ko cerita tu cam mana……

  • ctsoleha

    1 November, 2010 at 11:23 pm

    rase lega plak dok malaysia yg 1malaysia..xtau plak muka org myanmar cam perogol..hehe

    kat hostel pompuan jarang dgr curi laptop..pernh ade curi shampoo ngan conditioner sekali satu set dia sapu..hampeh gler..dahla baru beli

    2,3 kali gak kena..pastu kena bw masuk suma benda dlm bilik..xleh tinggal luar bilik.

    kalo hostel laki, sll dorang curi time g solat jumaat..xtaula sape curi..myb gak budak melayu yg xg solat jumaat kot..

  • izwan

    1 November, 2010 at 8:11 pm

    ipt kat malaysia musim final exam sekarang.. bila dah penghujung2 exam ni, student ramai dah balik rumah, blok lengang.. leka sikit je laptop melayang…

  • wanie

    1 November, 2010 at 7:28 pm

    agak kuang asam disitu la kan.teruk betul la manusia pesen tu.dia hingat kita bli barang tu pakai air liyo ka??haisshh,tak patut…tak patut..dinasihatkan agak barang2 berharga tu dikepit sentiasa.kalau blh bawa masuk toilet pun,redah je la kan.nak selamatkan barang punya pasal.anyway,dah tgk dah inception tu kat wayang dulu.mula2 crita ni agak buhsan tp bila tang klimaks tu,best best best!

  • mrnamie

    1 November, 2010 at 2:23 pm

    dulu kat asrama memang selalu kes curi macam ni.. Kalau nak fikir semua salah si mangsa (termasuk aku) yang ambil lewa kat barang-barang peribadi..dah terkena baru nak menyesal..

  • asnidahani

    1 November, 2010 at 1:53 pm

    Kat US pon ada kes kena curik laptop. well. everywhere je kan. tp kat US, lagi hebat. bawak laptop dalam beg,duduk atas kerusi, angkat beg da kosong, hoh!! power x?

        • ariff

          2 November, 2010 at 1:55 am

          haha.. takdelah. tapikan jaga2 dengan foreigner kulit hitam ni, yang asal America ok lagi.. Kebanyakannya international scammer. Dulu pernah gak buat lawak bodoh dengan online scammer ni semua. Saje bosan2.

          • asnidahani

            3 November, 2010 at 10:05 am

            Foreigner kulit hitam?? African?? Most of them already jadi American da. So, mcam mana tu? Macam kitorg, kitorg dudk kat town yang university community. So, most people memang polite. But then, my White lecturer sendiri cakap yang orang US ni secara generalnya tak polite pon. Kalau pergi NYC tu, perrgghhh..kene langgar macam tu je.

  • azurie

    1 November, 2010 at 1:09 pm

    kat malaysia ke kat moscow ke sama je. laptop ttp kene curi jugak.
    kat hostel ni dah siap buat announcement suruh kunci pintu bilik hari2. nk g toilet pun sama. semua org sekarang x boleh percaya.

    inception: cerita tu mmg best mmg tergeliat otak klw x faham.

  • idasm

    1 November, 2010 at 12:55 pm

    ala… kesiannya kat kawan yg hilang lap top tu. mesti susah diakan.. hilang laptop macam hilang anaklah.. tak tentu arah jadinya…

    jaga diri ye…

  • NoorAfzan

    1 November, 2010 at 12:33 pm

    kesian kawan bro tu.
    dah tak de rezki dia nak wat camne kan.
    hoho~

    tapi mmg patutpun ada floor yang khas tuk malaysia atau paling2 pun muslim student kan.
    kalau tak setiap kali kena samak je la dapurnya.

  • Lord Zara

    1 November, 2010 at 12:28 pm

    Huhuhu~
    Sesuka hati sahaja kan?
    Kalau dulu kat universiti blok perempuan pun kena geledah~
    Sangat damn ok?
    Jiran selang beberapa bilik, budak final year, tengah buat thesis~
    Dia pergi mandi sekejap, dia tak kunci pintu bilik, laptop dia kena curi~
    Mana tak seriau kan?
    Tesis tu~
    >..<

  • norfa

    1 November, 2010 at 12:18 pm

    mudahnya, not to trust anybody la kot?
    dulu masa sy 1st year pun satu level majority msian.ada la 3 4 org from US n canada tp still bilik sentiasa kunci n bwk kunci pergi mana2. macam leceh tapi better safe than sorry kan?

  • TheSharkox

    1 November, 2010 at 11:27 am

    bro..teringat aku kes member aku..jadi masa cuti midsem. kt asrama dia dulu (kat malaysialah) tombol pintu jenis auto lock, means kalau pintu tu tertutup je, confirm tak boleh bukak dari luar, kena pakai kunci. Member aku ni pun pergi la berak jap sepam dua. Lepas setel berak, dia on komputer dia, eh, tak menyala apa..cek2, nah kau, hardisk kat dalam casing CPU tu ilang..eh, hardisk je ilang, padahal henfon tak terusik pun…

    Nak lagi heran, macam mana si pencurik tu curi, pasal pintu bilik dia memang payah nak bukak, ko pakai la kad apa sekali pun, memang payah nak buka..

    Last2, pencurik tu kantoi..budak siam..dia pakai master key..mana dapat master key entah. endingnya, hardisk tu dah kena jual…

    • ariff

      1 November, 2010 at 10:46 pm

      hahahaha.. tak faham lak camne dia boleh minat dengan hard disk. Berapa sangat la hard disk tu. Susah payah kot nak bukak. Amik handset tu lagi senang.

      kes yang pelik..

  • afiqaiman

    1 November, 2010 at 11:18 am

    aku pun tak tgk lg…nak download mmg mls sebab kalau download guna b.band faham2 la…tggu balik kolej dulu baru sedap download…jaga2 la..bhaya betul

  • namia

    1 November, 2010 at 10:54 am

    dekat memana sama jer sebenar nya
    kat malaysia nie pun pekara yang sama berlaku jugak..
    yang utama nya kena kerja sama dan jaga harta benda bebaik

  • cahaya

    1 November, 2010 at 10:05 am

    mesti mamat rusia tu dah pro bab mencurik ni kot..tu dia berani jenguk ke bilik orang..kalau sergah pon relex je dia kot..huhu..nway..tak tengok pon citer ni lagi..nanti leh DL…..

    • ariff

      1 November, 2010 at 10:42 pm

      Sila tengok time minda tak celaru. haha.. kalau tak memang tak faham jalan cerita dia.

      bab pro tu.. rasanya mungkin gak la. dah biasa tu..

  • takky

    1 November, 2010 at 8:19 am

    better put sign…
    “just Malaysia student are allow”
    if not, they will make ur floor like R&R…
    suke suki je masuk pastu kua…

    by d way, komen my blog law sudi….

  • aried

    1 November, 2010 at 8:07 am

    owh..teruk gak ye kes kecurian kat sana? ala bro, lain kali wat prangkap kasi hentam pncuri tu… bdway, tk buat report ke? suspek kan dah ada… mane tau betol2 mamat myammar ke…

    • ariff

      1 November, 2010 at 10:32 pm

      tak ah. ni budak Russia. Yakin. Report.. entah la.. Takde efek pun. Suara pendatang macam ni kat negara Russia, takde orang nak ambil endah sangat.