Kenapa Ramai yang Nak Straight A Untuk SPM?

Kenapa tidak?

Jadi keyphrase ni tersesat la masuk ke dalam blog aku. Aku pelik pulak macam mana pesoalan macam ni boleh timbul. Jadi, ni aku nak kasi pendapat aku kenapa aku nak dapat straight A dalam SPM:

  1. Aku percaya bahawa good education will bring good opportunities in life. So in order to get good opportunities, you have to obtain good education but good education can be obtained from anywhere. It’s just that I choose to study hard, get good result for my SPM,  get a scholarship and study overseas to obtain knowledge. Still, studying locally also means getting education. So it’s all just choices we make. For me I want to study elsewhere and not locally. Itu pilihan saya.
  2. Bantuan pendidikan. Aku tahu kalau aku dapat result SPM yang tak melayakkan aku dapat biasiswa, mungkin susah untuk aku lanjutkan pelajaran ke mana-mana, hatta dalam negara sekali pun. Jadi, aku belajar gila-gila untuk dapat scholarship tu supaya aku tak perlu susahkan mak bapak aku cari duit untuk hantar aku belajar jauh-jauh. Untuk orang yang mampu, ya. Mereka tak perlu straight A untuk melanjutkan pelajaran ke mana-mana. It’s all about the money.
  3. Membalas jasa. Sebagai anak yang belum ada duit gaji kerja, dapat straight A dalam SPM adalah salah satu cara untuk menunjukkan pada mak bapak kita yang usaha mereka membesarkan kita berbaloi la jugak. Still, banyak lagi cara lain dan bukan dapat straight A je.
  4. Sebab saya boleh! Berfikir boleh dan membuktikan kita boleh adalah dua perkara berbeza. Walaupun ada yang cakap nak dapat straight A ni perlu DUIT (Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal) tapi tak semetinya macam tu. Manusia ni berbeza. Masing-masing ada tahap IQ mereka, ada yang boleh faham apa yang dipelajari dan ada yang susah nak faham. Jadi ya, BUKAN semua orang boleh dapat straight A SPM. Akan ada yang gagal untuk mendapatkannya walaupun dah berusaha sampai nak mati. Yang penting kita dah berusaha dan dah buat sehabis baik.

Hari ni result SPM 2009 keluar. 1001 cerita kejayaan akan kita dengar. Ya, orang yang tak dapat straight A mungkin akan dilupakan sebentar. Aku dulu tak dapat straight A gak, terus sekolah lupakan aku padahal satu B untuk EST je pun. Ya, aku masih bengang sampai sekarang. Itu baru satu B, orang lain yang tak dapat banyak A tu pula macam mana?

Kepada yang lain tu, yang dah betul-betul berusaha keras dan berazam nak dapat straight A tapi gagal, aku bagi tau korang this is not the end. Straight A SPM bukan satu sahaja jalan yang korang perlu ikut. Yang penting kat sini, kita berusaha untuk memperbaiki diri kita dan berusaha mencapai kejayaan dalam apa yang kita buat pada masa hadapan.

21 Comments

  • fillah88

    23 June, 2010 at 8:14 pm

    hahahah…hang de 1B pon dilupakan??
    maybe hang penyegan sanagat kut..
    cikgu xbrape kenai..
    takpe2,t blek Malaysia hang jadi PM kompem cikgu kenai hang smula..
    hahahahha..

  • yangyuyu

    12 March, 2010 at 3:06 pm

    mestilah org nak straight A…sekarang persaingan makin hebat…kos pendidikan meningkat, kalau dpt straight A, boleh dpt biasiswa etc, menggalakkan bebudak lain mencontohi diorang

    akak dulu 5A jeh SPM a.k.a 10 aggregate (dulu tak kira A)

  • afizzat

    12 March, 2010 at 11:16 am

    tak straight A spm bkn bermakna gelap ms dpn..msia kt nie kan bersepah aje ipt yg not bad at all.
    tp thniah sape yg dapat stret A. ble try apply overc amik pglaman kan bro..

  • lin muhamad

    12 March, 2010 at 10:34 am

    dik,
    akak sedey..psl fizik akak kantoila tak dpt gi oversea…huhuhu…zaman akak dulu orang target agregat below 10.even akak dpt 9agregat but hny layak belajar kt local uni jela..hehehe..
    *1st time comment kat sini*
    – kak lin spm’99. –

  • arefiefmufanzzz

    12 March, 2010 at 9:56 am

    assalamualaikum bro ariff..
    sy ni dpt 8a SPM, bio dapat B+.. so nak apply engineering la.. klu boleh aeronautic engineering.. so kat mane boleh apply aeronautic engineering tu? skrg ni sy dh apply dekat MIAT and UPU(UTM).. lepas tu, klu dapat, klu dapat la, nk mintak schorlarship, mmg berat la kan, so kene la buat pinjaman… klu nk buat pinjaman, pinjaman ape yg bagus? klu MARA, nk apply macam mana? puas dh cari dekat website die, tak jumpe2.. arap bro ariff dpt membantu..
    sekian, terima kasih…
    .-= Cerita terbaru arefiefmufanzzz.. Dan akhirnya… =-.

  • bukan kisah Cinderella

    11 March, 2010 at 8:57 pm

    eheh. Ayat peberet aku kat adek2 ke sape2 SPM je tuh. A gud result not a gerenti untuk u tros maju ke depan and dapat result nam jahanam bukan bermaksud end of your life. Syukur je la ape yang ade. Kite dah usaha. Dolu-dolu spm flunk masok matrix pon flunk tapi syukor la masok u tak flunk2 lagi.wah.mtk simpang T_T. ade sesetgh org SPM A berlambak2 dr aku la yang dolu dolu bungkos baju keluar dari matrix .i mean di pakse keluar dari matrix dan di tendang dari campus. Pilehan? di tangan anda :D. Owh yer… flunk matrix pon kalo skor first year still can get scholarship wokey?
    .-= Cerita terbaru bukan kisah Cinderella.. Tip pelajar cemerlang : Focus dalam kelas dan mengulang kaji pelajaran. Sungguh bekesan. =-.

  • maisyara

    11 March, 2010 at 8:46 pm

    tak dapat straight A. satu jep dapat A yg lain credit. tak memuaskan.. x(

    dan… dan… grrrrr.. ~~~ sgt sedih jap hari ni. T____T
    .-= Cerita terbaru maisyara.. i’m MISSING | cuti-cuti malaysia ku belum habis. so, aku busy lagi ok? xD =-.

  • yuyu

    11 March, 2010 at 5:31 pm

    agak tak adil sbnrny spm ni..sbb exam oriented sgt..bt neway, result spm adlah antara event yg aku tunggu every year..hoho..so that bleh compare result..*wajar ke compare2 pn?*

    congratulations to those who scored tho..way to go ppl..life achievement doesn’t depend solely on spm result..

  • nursarah

    11 March, 2010 at 4:33 pm

    musim result spm keluar nih, banyak blog buat tajuk pasal spm kat entry. blog ariff shah tak terkecuali. weh, adik ko spm kan? cam mana result dia? result adik aku tak straight A. tapi dia dapat A untuk semua subjek teras, BM, BI, Math, Sejarah.
    .-= Cerita terbaru nursarah.. lain orang, lain ragamnya. =-.