Kalau Takde Duit, Boleh Gunakan Teknik JV Untuk Beli Rumah

setia-sky-ville

Anda baru bekerja setahun dua, tapi masih belum mampu kumpul deposit beli rumah. Dari segi pendapatan, layak untuk dapat loan dan komitmen rendah. Cuma nak bayar kos untuk dapatkan rumah tu takde (lawyer fee & progress payment untuk under construction). So nak buat macam mana?

Ada satu lagi cara nak beli rumah walaupun takde duit dan cara ni jarang lagi saya nampak dikongsikan. Simple je cara ni iaitu guna duit orang lain untuk bayar kos untuk beli rumah tersebut.

Bukan pinjam, tapi buat joint venture. Cara ni untuk saya terangkan untuk beli projek under construction sahaja dengan objektif untuk jual selepas 5 tahun bagi mendapatkan untung capital appreciation dan elakkan bayar cukai RPGT.

Katakan nak beli rumah under construction harga RM350,000. Deposit 10k, kos guaman & MOT ~ 5% harga rumah dan kos progressive payment ~5% daripada loan sementara nak tunggu rumah tadi siap. Jumlahkan semua kos tadi.

Deposit: RM10k
Legal & MOT: 5% x RM350,000 = RM17,500
Progressive payment = RM15,750
Total = RM43,250

Banyak kan RM43,250 tu? Bila dibahagi dua, jadilah RM21,625. Jadi pegangan masing-masing adalah 50% dalam hartanah ni.

Kalau beli rumah under construction, biasanya ada diskaun macam-macam, lebih-lebih lagi yang masuk awal. Jangan kira diskaun dulu sebab kita nak ada duit lebihan daripada loan.

Nak buat JV pulak eloklah dengan orang yang kita kenal betul, boleh jadi kawan rapat or adik-beradik, ada kerja tetap dan dah kerja sekurang-kurangnya setahun. Kiranya dah stabil. Tak digalakkan ramai-ramai, buat berdua sudah. Banyak kepala nanti banyak ragam. Susah nak puaskan hati semua orang kecuali kalau dah betul-betul sekepala.

Seorang akan gunakan nama dia untuk apply loan and lagi seorang akan bayar in cash bahagiannya dalam kos tadi iaitu RM21,625. Kita panggil yang apply loan Partner 1 sebab liabiliti dia paling besar dan yang bagi cash Partner 2. Apa-apa lebihan, yang Partner 1 pegang. Lepas ni, Partner 2 dah tak keluar duit apa-apa dah sampai projek tu siap.

Bila dah siap, terpulang samada nak sewakan atau buat homestay untuk hartanah tu. Ikut kesesuaian. Benda ni semua dah kena decide awal-awal masa nak beli.

Mana-mana duit lebihan akan digunakan untuk perbelanjaan hartanah tu. Nak beli perabot ke, interior deisgn ke atau apa sahaja termasuk instalment. Bila duit lebihan dah habis, apa-apa kos termasuk instalment perlu ditanggung ikut bahagian yang telah dipersetujui.

Kalau ada untung daripada sewa pun sama. Bahagi ikut % pegangan Cuma kalau homestay, yang uruskan homestay of course dapat lebih.

Kita anggap lepas siap, sewa pada kadar instalment bulanan sahaja. Lepas lima tahun, jual dan untung bersih dibahagi dua. Contoh, lepas 5 tahun, jual pada harga RM470,000. Anggaran purata capital appreciation 7% setahun.

Harga jual: RM470,000
Loan 90%: RM315,000
Untung kasar: RM155,000
Untung setiap partner: RM77,500

Tak ok ke untung RM77,500 tu dengan modal sebanyak RM21k tu?

Sekadar idea sahaja sebab saya tahu masalah semua orang muda sekarang ni (termasuk saya) ialah mereka mungkin layak loan, tapi takde modal. Jadi dengan JV ni, bolehlah wujudkan modal untuk pembelian rumah kedua nanti. Apa yang saya cerita atas ni hanyalah possible solution. Anda bebas buat rule sendiri dengan partner anda.

Penting untuk dua-dua partner faham risiko yang ada seperti:

  1. Kalau siap, takde penyewa dan duit excess dah habis.
  2. Kalau pembinaan terbengkalai.
  3. Kalau salah seorang partner meninggal dunia.

Risiko ni semua kena bincang dan dipersetujui penyelesaiannya. Paling bagus adalah buat perjanjian bertulis supaya kalau jadi apa-apa, ada rujukan. Nak melabur memang ada risiko, tapi saya tak risau sangat kalau melabur dalam hartanah. Saya lebih risau kalau letak duit dalam skim yang mengarut yang orang kita sendiri suka buat.

Nak lagi best, boleh pairkan dengan teknik ASB sepanjang masa 3 tahun tunggu hartanah tadi siap sehingga masa jual. Bila dah jual, terminate loan ASB dan dapatlah lagi sejumlah amaun lagi untuk beli hartanah seterusnya. Perihal teknik loan ASB ni saya tak pandai sangat, jadi saya recommend baca ebook ni untuk faham.

Teknik ni sesuai untuk hartanah under construction di dalam kawasan bandar yang tak terlalu mahal. Nak baca pasal hartanah under construction ni boleh follow Faizul Ridzuan or Abe Nazz. Untuk belajar lebih lanjut skill lain beli rumah tanpa keluarkan duit banyak, baca pulak ebook ni.

Teknik ni juga sesuai untuk mereka yang tak nak beli rumah sebab malas nak jaga penyewa kalau beli rumah. Bila dah siap, suruh je partner lagi sorang uruskan rumah dan cukup masa jual.

Juga sesuai untuk yang dah tak boleh apply loan 90%. Boleh tumpang dengan partner yang masih boleh dapat loan 90%. Apa-apa sahaja boleh. Ikut kreativiti masing-masing.

Dapat manfaat daripada entri ni? Share kat Facebook anda supaya dapat bantu orang lain beli rumah.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

4 Comments