Kalau Suka Cakap Suka

Dah lama aku senyap. Yelah. Raya kan. Dah empat tahun aku beraya kat neraka sejuk, jadi tahun pertama beraya kat Malaysia ni, ada baiknya aku beraya habis-habisan tanpa perlu memikirkan benda lain. Balik Moscow nanti takut menyesal tak sudah je. Kali ni aku nak cerita pasal lelaki. Oh. Takde unsur gay di sini, cuma cerita ni ada kait mengait dengan majoriti lelaki kot. Cerita ni pasal kawan aku.. kenal hujung tahun lepas. Relax je dia ni.

Kesnya, mamat ni ada minat sorang awek. Minat gitu-gitu je. Diorang berkenal-kenalan kemudian berkawan selama berbulan-bulan. Adelah nak dekat setahun kawan. Tapi mamat ni tak cakap pun kat gadis tu pasal dia minat budak tu. Main sorong papan tarik papan lah diorang selama berbulan-bulan. Perasaan suka dipendam.

Masalahnya diorang ni, dua-dua tak pernah jumpa. Sorang kerja kat negeri sini, sorang kat negeri sana. Adeh. Masing-masing pun sibuk dengan kerjaya sendiri. Sekali sekala tu adalah call tanya khabar kongsi cerita. Tak pun online sama-sama. Aku cakap kat kawan aku ni, kalau minat bagitau jelah dia. Takde hal punya. Kalau kena reject tu, normal la. Hidup memang macam tu. Tapi dia tak nak dengar. Dia nak tunggu keluar dating dulu baru berani nak proceed kalau ada apa-apa.

Keadaan ini berlarutan sampai dua tahun. Mamat tu single selama dua tahun tapi awek tu dah 2 kali tukar boyfriend. erk. Memang makan hati la kawan aku tu. Tapi diorang still contact macam biasa. Best friend. Bila si gadis break up, hah.. kawan aku ni la tempat dia mengadu. Steady habis mamat nih. Dalam bengkak hati menahan perasaan tu, dia boleh maintain lagi. fuhh. Kalo aku boleh jadi gila kot.

Keadaan berubah bila kawan si perempuan ni terjadi mak joyah pecah rahsia gadis pujaan hati kawan aku ni. Dia boleh bagitau yang gadis tu pun minat dia. Sepantas kilat kawan aku ni terus contact awek tu dan gitau yang dia minat awek tu.

Sekarang diorang dah kawin, on the way nak dapat anak sorang.

You see, kalaulah mamat tu awal-awal lagi cakap terus terang dia minat si gadis tu, aku rasa takdelah sampai nak makan hati bagai. Yelah, dalam berbulan-bulan berkawan tu, dah tak salah kot nak bagitau benda macam ni. Memang risiko direject tu masih ada, tapi normal lah tu kan. Dalam hidup ni, semua benda ada risiko dia.

Lelaki ni ada macam-macam jenis dan style kalau sampai time dia nak bagi tau dia suka seseorang perempuan tu. Jenis yang paling normal, dia akan ajak perempuan tu keluar dulu, first date, second date dan seterusnya. Lepas tu barulah nampak dua-dua suka sama suka ke tak.

Ada pula jenis yang selamba gaban cakap aku suka ko. Tapi style selamba gaban ni pun tak efektif kalau baru kenal sehari dua dah bantai cakap camtu. Kenal tak, apa tak nak main redah terus je. Relax dulu bro! Tak kenal maka tak cinta. Kalau dah 4-5 bulan kenal rapat, style selamba gaban macam ni adalah amat dialu-alukan.

Cik-cik gadis kat luar tu kena tau, lelaki ni kebanyakannya lembab sikit kalau bab nak dapat signal si perempuan tu dah suka. Ada yang memang lembab. fuhh.. Sabar jelah. Biasanya perkara ni dapat dipercepatkan dengan bantuan orang ketiga, contohnya kawan baik korang. Seeloknya kawan baik korang ah, kalau kawan baik laki tu macam kurang sesuai lak. Senario biasa, si kawan baik terlepas cakap rahsia perempuan tu macam yang berlaku dalam cerita aku ni.

Kalau style lelaki playboy, biasanya diorang ni lagi berani sikit dalam hal nak cakap dia suka kat skandal dia. ermm. tak tau kenapa. Mungkin sebab ada title ‘skandal’ tu, ada thrill lebih sikit. Jadi diorang ni lebih berani. Timing pun cun je, tak terlalu lama kenal dan tak terlalu kejap. Ayat biasa, “Kalau I bukan dengan <nama gf sekarang>, I nak couple ngan you.” (contoh je ok..). Ha.. yang ni memang miang, kaum perempuan sila jaga-jaga. Lelaki camni bersepah, kadang-kadang nampak je baik tapi erm…

Bottom line is, lelaki kena lebih sensitif terhadap perempuan yang dia minat ni. Kadang-kadang sama-sama minat tapi dua-dua macam agak konservatif, malu atau pun takut direject. Perempuan pun biasanya ada signal-signal dia, tapi aku tak taulah sangat pasal signal-signal tu. Kena suruh kaum perempuan tulis pasal tajuk nih.

Cuma itulah. Kalau suka cakap suka. Dah kenal, steady, everything okay then terus terang je. Tak mati pun.

When you love someone, it’s better to tell them and risk being rejected instead of keeping it a secret. – Faradiba

2010/2011 Premium Sponsor

Comments

  1. says

    baru laluinya tadi .. ianya menyakitkan..i’ve been rejected.. ahhh..kisah pula kan..hidup masih hidup masih panjang…(cover kesedihan)

  2. says

    tapi agak la kan guy nie time frust mcm nk terbalik dunia … tup tup aftr 1 month kejar orng lain pulak ~~~ dush dush

  3. says

    suka entri ni..
    seksa bila suka orang dalam diam ni..
    tapi bila fikirkan pasal komitmen ttg perkara lain..
    duh!!
    simpan dalam hati je la..
    kunyah.hadam dan simpan diam-diam..

    (‘.’!)

  4. says

    boley tak komen sket kalau lelaki tu yg start kejar pempuan tu..tp bile pmpuan tu dah suke..dia lak yg nak main tarik2 tali. bile dan pmpuan tu pasrah..dia nak start kejar2 balik. process tu ulang2 sampai dah 4 tahun. macam mana?

  5. fazlina says

    salam ziarah…
    wahh..seronoknya hapy ending cam tu..
    cam pernah terjadi je kes camni..
    cuma bezanya..bila kita da bertunang, baru la kawan tu nak mengaku..
    tapi stil friend…susah gak kalo lelaki yang jenis yang malu+simpan perasaan tu..huhu..

  6. farah idris says

    erm…
    sometimes besh fwendz will hide their feelings towards each other becoz they dont want their relationship gettin worse..
    but dorg sngguh bruntung sbb akhrnya dorg dpt gak mrasa epy ending dlm hbngn dorg…
    tahniah3x…
    ;-)

  7. dee says

    arif how come if laki tuh ala2 budak surau [aku nak ckp dia baik :D] , style dia cam main redah …. tapi dia pun jenis playboy ….
    ada jugak yg ckp sayang to a girl [innocent] tapi dgn niat untuk mengasah bakat lakonan !!!! bangang kan laki ….. !!hunus hunus

  8. says

    pepun..suka kat minah joyah dlm certa ni..hehe..dia xtahan menanggung tgok dua2 org ni memendam rase..kan senang cakap je..abes certa..happy ending..hehe

    hidup perlu ade risiko..br ade thrill :)

  9. says

    nice topic!! hmm btl sgt..kdg2 lambat sgt nak kata suka tu mbuatkan wanita yg d minat tu buka hati dia utk org lain yg lebih advance wpun dia dah berbunga2 dgn lelaki yg minat dlm diam…. lambat sgt nt kna kebas org lain pula :-)

  10. says

    erk..
    ko cakap bagi pihak sape sebenarnye ni bro?hehehe..
    nway, laki ade nya yg slow sikit…gurl tuh dah bagi hint pun tk pham2 lagi..
    smpi dah hilang..bru la nk sedar..tyme tuh bari tercari-cari..
    kdg2 menjadi so complicated la bro..hehehe
    yg penting kena luahkan wlau cmner pun klu dah suke..
    jnji si dia tau…cukuplah=)

  11. says

    mungkin sesetgh perjalanan hidup org adalah lancar,
    maka istilah ‘kalau suka katakn suka’ mmg kena..
    tp aku pernah come across sorg mamat ni,
    sgt suka sorg gadis, dan gadis tu pon..
    cuma masing2 pendam..
    atas sbb ape??
    inferiority complex.

  12. says

    anak jantan kena berani luahkan perasaan kalau nak memikat anak dara… ibarat pepatah lama , alang2 seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan … alang2 nak pegi meminang , biar sampai cukup wang simpanan dan interest dlm bank . hhahaaa..

  13. ciput says

    esok2 bila anak kawan awk tu dh besar, boleh la kawan awk tu cerita kat anak dia..

    “ayah dulu2, syok diam2 je kt mak kamu ni..susah betol mengorat mak kamu ni”..haha.. =)

    p/s: maka betollah, kalau dh jodoh, tak ke mana.. =]

  14. says

    Salam,

    mmm kesian yer kalau jadi macam ni,makan hati la…aku dulu masa minat dengan sorang perempuan ni terus tackle bapa/mak dia dulu…tuan punya badan belum tahu apa2…bila dah semua cukup terus melamar pmpn tu…syukurlah sangkut dan jadi wife sampai sekarang…kalau aku pendam jer alamat tak berbini la sampai sekarang he3..

  15. says

    weh sebenarnye aku suka kat kau………………………………….. PUNYA TSHIRT GENGBLOGGER.

    bila nak bagi aku sehelai ?

    hahahaha.
    siot. mentang2 dah ade gf. ceitttttttttttttttttt

  16. says

    aku selalu jumpa lelaki yang straight cakap aku suke ko.
    baru kenal seminggu dah berani cakap macam tu.
    bagi aku, lagi suka lelaki yang senyap macam ni, dah macam cerita novel, drama pun ada. tu yang best tu. kalau straight je, macam nak cite love story kat cucu pun tak best. HAHA

  17. says

    tula kalo tunggu berthn2 tu agak lembap gk la..kalo dh suke terus terang je..risiko mmg la ade..tp kena la berani kan..hehehe

    aper2 pun..tahniah yea..:)

  18. says

    hahahaha.
    ariff, kenapa aku rasa nak batuk2 sambil guling2 eks?

    hahahaha.
    apa pun bro, aku nak ucap tahniah kat ko.
    serious nak ucap tahniah~
    weee~

  19. says

    hakhakhak! betul lah~ setuju.
    beberapa hari lepas pun, ttbe je ada mamat luah perasaan. aigoo! terpinga-pinga tarus buat keputusan. bestfriend selama ni. tak berani kot, lambat betul bertindak. dah ada orang nak masuk minang, baru berani berkata. emm.. ;) nway, thanks ariff! HAHAHA^^

  20. says

    bro xde la dasyat sangat pasal bab2 nie…

    tp elok gak si gadis rasa semua nie.. sekurang2nya masa die terima si jejaka ini.. dia mmapu terime seadanya…

    bygkan kalau dorg awal2 dh luahkan.. then xjadi.. lagi parah…

    now alhamdulillah…

    lepas nie turn mu pulak

  21. says

    wah best. sekarang ni orang senang sangat nak cakap aku suka kau ah, ai leb yu lah. macam dibuat main, dah tak special.

    tp kalau sampai tunggu 2 tahun macam member tu, wuish gila bermakna.