Jalan Jalan Beijing (Part 3)

Sampai sudah di hotel, memang selesa dan amat berbaloi, untuk 3 malam extra kene bayar RM150. Untuk Trip ke Beijing dengan Tour Guide dapat lah dalam RM750, murah dah amat berbaloi, tapi ticket kenelah uruskan sendiri. Makanan dan tempat tinggal memang disediakan.

Lepas rehat berapa jam kat bilik, sekarang terasa lapar, jadi kenelah berjalan keliling hotel tuh, cari tempat makan. Sayangnye amatlah jauh, ade je Starbucks keliling hotel tuh, dalam 200m pertama je ade 2 Starbucks dah.

Hari kedua

Memang tak jalan mane pun hari pertama tuh, memasing letih, cari map lah, cari cara nak ke Metro lah, tanye receptionist kekadang tak faham sangat ape yang kite nak. Tak risau sesat tapi takut kene pau dengan orang Beijing sendiri.

National Arts Center Beijing

Akhirnya seawal pagi 31 Jan, dapatlah kami naiki bus ke Metro Stesen. Nak bagitahu konduktor bus mane nak pergi pun payah, terpaksa tunjukkan map. Murah je pun naik bus, RM1 je.. Bile dah mahir naik bus, naik metro memang tak de masalah lah, sebab same je dengan Moscow Metro.

Sekitar Forbidden City

Hari nih memang hebat berjalan, pergi Wangfujing Street (refer Part 2 Jalan Jalan Beijing) untuk makan. Yang menariknya kat Beijing nih, setiap tempat makan ade pakai card debit. Buat kami yang tak tahu nih, memang payah, nasib baik ade tour guide yang melayan karenah kami.

Dinding di sekeliling Forbidden City

Nak beli makanan tunjuk jelah, tanye ade daging ke ayam ke, nak elak babi, makanlah sayur je atau ikan.
Puas berjalan, memang penat kaki dari pagi sampai lah ke petang..

Ps: Nantikan post seterusnya untuk pengalaman ke Forbidden City & ape yang pelik dan ape yang menarik di Beijing..

 

Comments

Trackbacks

  1. Jalan Jalan Beijing (Part 3) | blog.ariff…

    Sampai sudah di hotel, memang selesa dan amat berbaloi, untuk 3 malam extra kene bayar RM150. Untuk Trip ke Beijing dengan Tour Guide dapat lah dalam RM750, murah dah amat berbaloi, tapi ticket kenelah uruskan sendiri. Makanan dan tempat tinggal memang…