Jalan Jalan Beijing (Part 1)

Beijing bukanlah Kota Paling Besar di China, Beijing tidaklah mempunyai penduduk paling ramai di China.. Semua itu kepunyaan Shanghai, Bandar Terbesar Beijing yang terletak di Selatan Beijing..

Tapi kenapa aku memilih Kota Beijing untuk pergi bercuti pada musim sejuk ini? Sedangkan ramai kawan-kawanku mengambil keputusan untuk bercuti di Eropah..

Anda semua pasti tahu bahawa musim sejuk di Moscow adalah amat dingin lebih kurang -30 darjah Celcius paling rendah.. Jadi memang kebiasaannya orang Moscow sendiri akan pergi bercuti ke luar negara…

Bandar Metropolitan Beijing sendiri dibina seawal tahun 900 Masihi (antara bandar tertua di China). Malahan China sendiri antara negara terbanyak termasuk dalam UNESCO World Heritage Site. Sebanyak 38 tempat/bangunan/statue(tugu) di istiharkan sebagai khazanah negara (perbandingan Malaysia hanya ade 3 tempat)

Alasan utama aku ke sana adalah kerana barang-barangnya yang murah semasa musim winter, tambahan juga suhu yang amatlah sesuai 0 darjah Celcius untuk aku lari dari kesejukan musim sejuk di Moscow.

Di atas bumi China

Kotaraya Beijing di waktu malam

Banyak sebenarnya untuk diceritakan, pengalaman yang amat manis buatku.. Untung buat perancangan awal, dapat tiket murah, pemandu pelancong pun cute, muda lagi tuh! Memang berbaloi..

P/s: Kite nantikan macamana nak berkomunikasi dengan orang Beijing, sebab tak tahu nak cakap mandarin, kalau dok Russia tahu cakap bahasa Russia kan? Sekarang macamana nak buat? Tunggu part 2 =)

Ariff Shah: Jalan-jalan Beijing adalah hasil nukilan Syahmi Afnan, pelajar tahun 2 Moscow Aviation Institute. Katanya banyak gambar lagi nak share, tunggu jelah =) Boleh follow @SyahmiAfnan889 di Twitter, Tumblr dan Facebook

Comments

    • ariff says

      Ni tak baca sampai habis ni. Sebenarnya ni guest post atau penulis jemputan punya entri. Kawan saya nak kongsi pengalaman dia pergi Beijing hari tu.

Trackbacks

  1. Jalan Jalan Beijing (Part 1) | blog.ariff…

    Tapi kenapa aku memilih Kota Beijing untuk pergi bercuti pada musim sejuk ini? Sedangkan ramai kawan-kawanku mengambil keputusan untuk bercuti di Eropah.. Anda semua pasti tahu bahawa musim sejuk di Moscow adalah amat dingin lebih kurang -30 darjah Cel…