Hartanah Pairing Dengan Saham

Awal tahun haritu, pembelian hartanah saya di Dataran Otomobil selesai. Dapat corner lot pada harga 200k. Valuation 270k, jadi mark up to the max.

Dataran Otomobil ni ada orang gelarkan sebagai Dataran Bangla. Yelah. Yang tinggal sini selain daripada penghuni asal orang tempatan adalah pekerja Bangladesh, Nepal dan lain-lain. Kalau beli unit lorong belakang / tengah tu nasib la, memang macam slum. Saya memang secara spesifik cari unit paling depan yang nampaklah civilized sikit kan.

Duit mark up guna untuk repair unit, hutang lain sikit-sikit dan selebihnya masuk dalam saham. Saham yang saya beli adalah PetronM pada harga RM5.40. Around 20k macam tu.

Kalau baca blog ni, saya dah update beberapa kali pasal PetronM dan saya dapat recommendation ni daripada secret group saham yang saya join. Highly recommended kalau ada modal tapi tak tau nak beli saham apa. Boleh just beli according to recommendation, Insha Allah selamat dan untung.

Unit Otomobil tu disewakan pada kadar RM1,000 sebulan padahal instalment bulanan dalam RM1,200 macam tu. Negative cashflow dah. Memang kena gelak kalau orang lain tau rental yield kurang 5%.

Kalau rajin sikit boleh buat sewa per head, dengan unit besar macam tu, lagi ramai boleh masuk silap-silap boleh dapat RM1,600 satu unit. Tapi saya tak rajin nak buat.

Saya beli ni hari tu memang sole purpose sebab ianya murah dan boleh mark up. Unit intermediate lain kat situ masa tu pun harga 200k, tapi saya dapat unit corner yang asalnya pemilik tu minta harga 225k. Memang rezeki. Duit mark up memang nak simpan dalam saham je. Apa-apa untung boleh guna, modal biar pegang saham.

Hari ini, saham PetronM tu dah cecah RM11, atau senang cerita dah lebih 100% kenaikan dalam masa 8 bulan. Alhamdulillah. Penyewa lama hari tu keluar awal dan dapat penyewa baru yang sewa pada kadar RM1,200 sebulan. Oklah kan.

Hartanah macam Dataran Bangla ni simple je game dia. Cekik as much cash as possible dengan membeli unit paling besar yang paling murah dan disebabkan lokasi strategik, bank senang nak bagi valuation tinggi. Nak cari penyewa senang sebab memang tempat tu penyewa datang mencari. Tenant saya sekarang adalah syarikat kertas yang baru buka kilang mereka berdekatan dan mereka pun tengah cari beberapa unit lagi.

Capital appreciation untuk tempat macam ni takdelah meletup-letup macam beli landed kat township hebat-hebat, tapi still very good kalau duit refinance tu boleh letak dalam saham yang boleh bagi 100% capital appreciation setahun. Jangan lupa, capital gain dalam saham tak perlu bayar cukai, tak macam capital gain hartanah.

.. Dan saham memang berpuluh kali kurang peningnya daripada fikir pasal hartanah. Nak pilih saham senang dah sebab research orang lain buatkan. Saya just follow based on pengalaman sendiri. Saham PetronM ni pulak saya tak tau nak pergi mana. Potensi untuk pergi jauh memang ada. We’ll see.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

3 Comments

Leave a Reply