Enterprise

Untuk pelan jangka masa panjang, ada baiknya saya tubuhkan syarikat sendiri. At least pendapatan kecil-kecilan tu bolehlah didokumenkan dan kalau ada keperluan digunakan untuk urusan bank bila-bila masa nanti.

Prosedur untuk tubuhkan syarikat baru ni mudah je..

1) Pergi ke pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan ambil borang pendaftaran nama syarikat. Anda akan diminta untuk memasukkan tiga cadangan nama syarikat (boleh periksa nama samada boleh digunakan atau tidak pada komputer yang disediakan).

2) Ambil nombor untuk pendaftaran nama tadi. Anda kemudiannya diberikan borang A untuk diisi. Tunggu nama dipanggil dan finalize nama yang kita nak dengan pegawai di kaunter.

3) Bila dah finalize nama, isikan nama yang telah official tadi dalam borang A. Lengkapkan borang A. Sediakan fotostat kad pengenalan. Kalau ada partner, salinan kad pengenalan partner pun kena ada. Nama perniagaan ni boleh digunakan dalam masa 30 hari daripada tarikh kita finalize. Maksudnya lepas ni kalau nak tangguhkan pendaftaran borang A tadi pun boleh dan nama tu masih lagi kepunyaan kita sehingga 30 hari.

Rugi rasanya kalau guna nama lain. Lagipun dulu dah pernah berangan nak guna nama ni..

4) Lepas isi borang, pergi ke kaunter untuk ambil no. baru. Yang ni untuk sumbit borang A tadi. Kena ingat ye, kalau ada rakan kongsi, maka rakan kongsi tadi pun kena hadir sekali masa submit borang A tu. Kalau tak, tak jadi.

5) Bayaran yang dikenakan adalah seperti berikut.

  • RM30 untuk syarikat persendirian dengan nama sendiri (contoh: Ariff Shah Bin Ramlan)
  • RM60 untuk syarikat persendirian dengan nama perniagaan (contoh: Ariff Shah Dot Com)
  • RM10 untuk cetakan sijil perniagaan

6) Kalau semuanya ok, dalam masa sejam, sijil perniagaan anda siap.

Senang je sebenarnya. Lepas ada perniagaan yang sah ni, bolehlah buka akaun semasa di bank. Dengar kata untuk akaun semasa, perlu ada introducer. Introducer ni syaratnya mesti memiliki akaun semasa lebih daripada dua tahun. Yang ni leceh sikit, jadi kenalah tanya kawan/keluarga mana yang ada. Anggaran deposit minimum untuk akaun semasa adalah RM500-RM1000.

Jadi esok pagi-pagi ke SSM semula untuk submit borang A. Then ke Russian Embassy atas urusan KGB. Then balik semula ke USJ untuk buka akaun semasa kalau sempat. Lepas solat Jumaat, ada sedara kahwin. Busy.. busy..

One step at a time.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

34 Comments