Enterprise

Untuk pelan jangka masa panjang, ada baiknya saya tubuhkan syarikat sendiri. At least pendapatan kecil-kecilan tu bolehlah didokumenkan dan kalau ada keperluan digunakan untuk urusan bank bila-bila masa nanti.

Prosedur untuk tubuhkan syarikat baru ni mudah je..

1) Pergi ke pejabat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan ambil borang pendaftaran nama syarikat. Anda akan diminta untuk memasukkan tiga cadangan nama syarikat (boleh periksa nama samada boleh digunakan atau tidak pada komputer yang disediakan).

2) Ambil nombor untuk pendaftaran nama tadi. Anda kemudiannya diberikan borang A untuk diisi. Tunggu nama dipanggil dan finalize nama yang kita nak dengan pegawai di kaunter.

3) Bila dah finalize nama, isikan nama yang telah official tadi dalam borang A. Lengkapkan borang A. Sediakan fotostat kad pengenalan. Kalau ada partner, salinan kad pengenalan partner pun kena ada. Nama perniagaan ni boleh digunakan dalam masa 30 hari daripada tarikh kita finalize. Maksudnya lepas ni kalau nak tangguhkan pendaftaran borang A tadi pun boleh dan nama tu masih lagi kepunyaan kita sehingga 30 hari.

Rugi rasanya kalau guna nama lain. Lagipun dulu dah pernah berangan nak guna nama ni..

4) Lepas isi borang, pergi ke kaunter untuk ambil no. baru. Yang ni untuk sumbit borang A tadi. Kena ingat ye, kalau ada rakan kongsi, maka rakan kongsi tadi pun kena hadir sekali masa submit borang A tu. Kalau tak, tak jadi.

5) Bayaran yang dikenakan adalah seperti berikut.

  • RM30 untuk syarikat persendirian dengan nama sendiri (contoh: Ariff Shah Bin Ramlan)
  • RM60 untuk syarikat persendirian dengan nama perniagaan (contoh: Ariff Shah Dot Com)
  • RM10 untuk cetakan sijil perniagaan

6) Kalau semuanya ok, dalam masa sejam, sijil perniagaan anda siap.

Senang je sebenarnya. Lepas ada perniagaan yang sah ni, bolehlah buka akaun semasa di bank. Dengar kata untuk akaun semasa, perlu ada introducer. Introducer ni syaratnya mesti memiliki akaun semasa lebih daripada dua tahun. Yang ni leceh sikit, jadi kenalah tanya kawan/keluarga mana yang ada. Anggaran deposit minimum untuk akaun semasa adalah RM500-RM1000.

Jadi esok pagi-pagi ke SSM semula untuk submit borang A. Then ke Russian Embassy atas urusan KGB. Then balik semula ke USJ untuk buka akaun semasa kalau sempat. Lepas solat Jumaat, ada sedara kahwin. Busy.. busy..

One step at a time.

Comments

  1. says

    Bagus ada syarikat sendiri. Majoriti Millionaire ada syarikat peribadi dan mereka akan beli saham syarikat lain menggunakan syarikat peribadi tidak menggunakan nama peribadi. Man tahu suatu hari bro nak invest kat Denaihati bolehlah guna syarikat peribadi ni.
    Entri terbaru Denaihati >> Sihat Sebelum SakitMy Profile

  2. says

    ada pembetulan sikit Ariff, pada point ini:-

    “RM30 untuk syarikat persendirian dengan nama sendiri (contoh: Ariff Shah Enterprise)”

    yang dimaksudkan dengan nama sendiri ialah nama seperti dalam kad pengenalan, bagi kes kau kalau daftar sebagai “Ariff Shah Bin Ramlan” maka bayarannya adalah RM30 sahaja.

    sekadar berkongsi pengalaman dan apa yang aku tahu jer. :)
    Entri terbaru ejam >> RM100 Untuk Dimenangi, Hanya Capture Counter Sahaja.My Profile

  3. says

    bukan kita dulu ada plan nak buat company together ke..?tp yg penting masa tu aku yg plan jadi bos, kau ahli lelap je..haha..skrg aku rs nak pergi join kau esok utk pastikan aku jd partner kau :p cis..fine aku tersingkir..oh oh, yot ada akaun semasa..dh berpuluh tahun dah umur akaun semasa dia..pergi tanya dia..
    Entri terbaru Yuyu >> of being unfortunate..My Profile

    • says

      Maybank kalau tak nak pakai introducer, kena deposit RM10k ataupun pergi ke cawangan yang pegawai dia tak cerewet sangat, then boleh gak dapat buka dengan deposit yang rendah tapi tanpa introducer.

      Ambank pun tak perlu introducer, sekadar deposit RM500 dan perlu beli insurans dia RM100 lebih (lupa jumlah sebenar).