Empat Puluh Peratus

Baru semalam saya ceritakan serba sedikit tentang strategi pendapatan tetap 20% bulanan daripada jumlah asal yang kita dagangkan di Bursa Malaysia. Hari ni alhamdulillah, dah capai target tersebut, malah lebih daripada itu. Semua ni bermula lepas membaca entri Abang Ensem dalam collect 30% ang pow Chinese New Year hari tu. Sejak dari hari tu, saya…

Perancangan Kewangan Selepas Tamat Belajar

I don’t like to call myself as penganggur. Jadi sekarang, bolehlah guna title full time blogger buat sementara waktu ni kan. Still valid sebab pendapatan tu ada, banyak sikit jangan tanya. Biasanya pada peringkat awal kerjaya ni, perancangan kewangan hendaklah difokuskan kepada cara untuk meningkatkan capital. Duit yang dikumpulkan semasa belajar perlulah digandakan lagi dalam…

Seminar Hartanah Power

Sekarang ni banyak kisah seminar hartanah yang dah saya dengar. Antaranya student umur awal 20-an yang belum ada income boleh beli rumah dan buat untung tanpa mengeluarkan sesen modal pun. Memang kalau kita dengar pun macam impressed sangat sebab bila cakap pasal nak beli rumah dan pelaburan hartanah ni mesti nak kena fikir pasal modal…