Beza Antara Gadis Russia dan Gadis Melayu

Empat tahun hidup kat Russia ni, aku ada la jugak belajar sedikit sebanyak pasal awek Russian ni. Boleh kata ada banyak perbezaan ketara yang aku nampak pada awek Russia ni dan pengaruhnya pada diri aku.. hehe..

Gadis Russia. Kenalan yang tinggal di St. Petersburg. Muda lagi nih..

  • Gadis Melayu yang belum berkahwin kebanyakannya masih ‘gadis’ (dara), tapi gadis Russia ni dah kehilangan dara seawal umur 13-14 tahun.
  • Tinggi gadis Melayu dalam lingkungan 140-160 cm, manakala gadis Russia 150-180 cm. Memang tinggi..
  • Dari segi fesyen, gadis Russia lebih advance, mungkin disebabkan dari segi geografi kedudukan Moscow lebih dekat dengan kota fesyen Eropah seperti Paris.
  • Gadis Russia hampir kesemuanya putih dan punyai mata yang clear berbagai warna. Gadis Melayu mata hitam/coklat pekat dan kulit bermacam-macam tone.
  • Rambut gadis Russia ni bermacam-macam warna, perang, coklat, blond tapi jarang yang hitam. Gadis Melayu majoriti rambut hitam.
  • 90% gadis Russia yang aku nampak hisap rokok manakala 90% gadis Melayu tak hisap rokok. Namun, aku rasa gadis Melayu yang hisap rokok dah hilang keayuan dia, tak kisah la ko cantik macam mana pun.

Gadis Melayu. Ha. Ni pun kenalan gak, dah pernah jumpa pun..

  • Gadis Melayu faham bahasa Inggeris, walau terus macam mana pun masih boleh faham. Gadis Russia memang bangang habis kalau bab bahasa Inggeris ni.
  • Gadis Russia lebih independent, hati kental dan kurang manja manakala gadis Melayu memang opposite, lebih-lebih lagi bab manja tu. Pada aku, baguslah. Aku suka perempuan manja tapi at the same time a guy needs his space. Itu semua perempuan Melayu kena faham. Kalau 24/7 tak nak lepas memang penat woo.. Itu sebab kita ada perumpamaan, sayang isteri tinggal-tinggalkan. Bila dah tinggal dia jadi lagi manja, lagi memerlukan.. Tak  gitu?
  • Gadis Russia lebih athletic. Kat sini jantina tak membezakan sukan, kat Malaysia macam-macam penghalang untuk kaum perempuan bersukan. Tak perlu cakap secara terperinci pasal halangan tu, semua pun tahu..
  • Gadis Russia lebih vokal dan outgoing. They can make their presence felt. Gadis Melayu dan orang Melayu itu sendiri masih ada yang timid, terlalu low profile dan terbatas pemikirannya.
  • Gadis Russia jalan laju. Memang laju dan pantas langkahnya. Aku yang jalan laju ni pun kadang-kadang tak terkejar. Gadis Melayu and generally orang Melayu itu sendiri jalan lembab. Serius.
  • Gadis Russia berpakaian seksi dan elegant manakala gadis Melayu jarang yang berani berpakaian sebegitu.

Nak gambar lagi tak?

Comments

  1. Jit says

    Dear Brother Ariff,

    Saya rasa sebahagian dari fakta2x perbandingan yang di tulis saudara tu kurang tepat. Contohnya bab kehilangan dara. Kebanyakan gadis2x melayu sekarang ni pun susah nak cari yang virgin Bro. Nampak aje mcm ok, sebenar nya byk yang dah rosak pon.

    Agressive? pompuan melayu ni byk lakunan nya. Sebelum semua ok. Dah jadi kita punya semua nya tak ok.

    Bab hisap rokok tu, kebanyakan pompuan melayu dia hipo sikit. dia tak hisap depan orang ramai tapi ramai yg hisap tapi kita tak nampak.

    Saudara terlalu bias terhadap pompuan melayu, tapi majority pompuan melayu kita dah banyak yang rosak. apa yang saudara komen itu ada lah sebenar nya harapan saudara terhadap pompuan melayu yg sudah lama hilang!!!

    • says

      wow. Tak sangka pulakk teruk macam tu sekali. Mungkin sebab aku di Moscow, jadi aku tak tau apa yang berlaku di tanah air sendiri. Kalau macam tu lah banyak yang berubah, memang sangat menyedihkan.

  2. yaya says

    wow. 4 tahun duduk di negara orang. Untung dapat peluang celikkan mata. Malangnya awak ternyata tidak melunaskan peluang tersebut sebaik-baiknya. It shows in your writing.

  3. ANDIKA says

    Betol ke di timur orang lebih ramah?? Aset tu macam dah tak wujod je skarang ni.. kena perbetol balik pe’el orang kita ni.. dulu penjajah Inggeris pernah menggelarkan orang Melayu sebagai “They are the same as the Japanese, considered as the most humble and the ONLY gentlemen people of the EAST”.. Bermakna orang timur dulu2 kebanyakkannya bersifat gusar, kecuali orang Melayu dan Jepun.. Tapi aset ni dah tak wujod di kalangan masyarakat Melayu skarang, mana taknya, kalau beli barang pun nak dapat ucapan “terima kaseh” pun susah.. Sopan ape nya macam tu??

    Kalau sesiapa kata orang Barat ni tak bersopan, silap besar laa, kalau Rusia saya kurang tahu, sebab saya tak pernah tinggal di sana, tapi kalau orang Inggeris, orang tak kenal pun bertegur sapa, senyum.. Dan ingat, dzaman dahulu, perkataan “gentlemen” merujok kepada orang Inggeris, sebab itu biasanya digelar “English Gentlemen”, makan beradab, cakap perlahan2, banyak boleh dipelajari sebenarnya, saya bukan mengagungkan, tapi ingin memberi kesedaran pada semua..

    Salam seNUSANTARA.

    A.

    • ariff says

      Russia ni lain. Memang gangster habis. Kadang2 kita kena ikut gangster kalau nak hidup aman. Tapi betullah, orang barat macam English & American ni memang kebanyakannya bagus.

      • ANDIKA says

        Ya saudara di sana saya dapati kalau orang kena tembak tepi jalan pun macam tak ada siapa yg hiraukan, agaknya sebab bekas rejim Komunis kot, dzaman Komunis dulu pun macam2 benda kena “ban”, bila sentiasa kena oppress, tu yg rakyatnya memberontak, mungkin sebab itu rakyatnya ganas semacam..

        Oh ya saudara sebenarnya saya ada soalan nak tanya, saya dapati di Eropah Timur terutama sekali Rusia kegiatan “PERKAUMAN” (RACISM) nya sangat ekstrim, antaranya Neo-Nazi Skinhead yg kadangkala keluar berita di Eropah belasah pendatang asing serta bangsa kaukasus, adakah perkara ini masih berleluasa di sana? Saudara tinggal di mana? Moscow atau Sankt Petersburga??

  4. ANDIKA says

    Rusia dan kebanyakkan negara Eropah Timur mmg ramai perokok, tapi di Eropah tengah dan Eropah barat merokok di tempat awam boleh dikenakan denda, dulu saya tinggal di London, sana mmg susah nak cari orang yg merokok.. Secara puratanya di Rusia pula terbalik, boleh katakan 80% rakyatnya merokok.. Lapangan terbang pun rilek je boleh isap rokok, kalau Central atau West Europe buat laa macam tu tengok, mau tak kena saman kena kurong lokap.. Haha..

    • ariff says

      haha. kat sini doctor pun hisap rokok. selamba. semuanya sebab cuaca sejuk. Merokok ni kira dapat memanaskan badan la.. Lama-lama ketagih, jadi kebiasaan.

      • ANDIKA says

        Haha teringat saya sewaktu di Tanah Inggeris, isap rokok time winter mmg feel dia lain macam sket.. Hahaha..

  5. says

    wajarlah ariff, budaya timur dan barat ibarat bumi dan langit. di timur orang lebih santun dan ramah tamah menjaga diri untuk bagus dilihat orang, jika di barat mereka terbiasa mandiri dari masih belia dan mereka bertanggung jawab atas apa yang mereka lakukan. Cewek timur mayoritas manja aku setuju.

  6. salman ahmad says

    saya suka ini, sebagai perbandingan antara gadis melayu dan gadis russia. manakan sama ya, budaya barat dan budaya timur, tapi kalau kita dapat kacukkan through mix wedding antara orang melayu dan orang russia ( kenalah menganut islam ), akan
    wujud bangsa baru , namanya Melrus ( melayurusia) dan bertambah tampan, lawa, cantik dan segak orang kita. betul tak ?.

  7. says

    artikel yg sgt menarik..tp bab jln tu x stuju sgt..rasanya tu depends on person..kalo memang type yg suka jalan santai2 memang slow mengalahkan siput..xkesahla gadis melayu atau tak yg penting agama..even kalo gadis bkn melayu pn tp Islamnya hebat insyaAllah cantik bak bidadari syurga yg ada dibumi..:)

  8. says

    agreee .. gadis melayu jalan lambat SIKIT than gadis russian because kaki pendek SIKIT than kaki russian gurls =P

  9. aziz6497 says

    bagi saya… gadis melayu the best. Mana boleh samakan gadis melayu dengan barat… kene ingat untuk memilih seorang isteri agama jadi pilihan pertama… saya lelaki kacukan melayu + cina…. tapi tetap memilih gadis melayu terbaik…..

  10. Jejaka Asli says

    Ape2 hal pun aku suka gadis Melayu – kebanyakannya masih dara dan kurang ‘teruk’ cara sosial mereka berbanding gadis2 barat.
    Bayangkan – apa guna perempuan tu putih – cantik, bijak, bergaya moden – seksi dan cergas, tetapi dah rosak – tiada dara, tiada maruah dan mudah curang? Sesuatu yang memalukan dan menjijikkan!
    Sungguhpun gadis2 Melayu manja dan kurang bebas (‘independence’), itu adalah perlu bagi menjaga ‘stereotype’ gadis2 melayu, jika tidak tak jadi Melayu asli lagi…

  11. says

    gadis2 europe or tmpt negara 4 musim ni mmg kebanyakannya kena merokok utk nk bg psn bdn, tu tak bleh nak salahkan diorang gk. geographically different dgn kita. kita ni siap dgn jaket hip hop tebal2 bulu kambing tgh2 pns lg. huhu

    • nik says

      tinggal di Liverpool selama 4 thn, ramai perempuan merokok daripada lelaki. So bukan alasan geografi negara sejuk untuk merokok…itu namanya tabiat

  12. says

    Moga satu hari nanti, saya akan sampai ke Rusia, terutama di Star City. Here I come! Saya suka gadis blonde bermata biru.

    • mizz says

      Gadis rusia bukan setakat lebih tinggi daripada gadis Melayu tapi klu banding lelaki melayu dengan gadis rusia pun gadis rusia lagi tinggi betul tak.

  13. pyan says

    pada aku la,bukan dia bangang bahasa english ni,cuma english yg tak laku kat sini,dia org tau bahasa turkey,turkmen dan macam2 bahasa belah sini.

  14. pyan says

    gadis russia mmg cantik cantik tapi tak standard la.aku rasa ariff pun tau pasal apa aku cakap macam tu.

  15. aren says

    aren tinggi 167, boleh taK join owang russia ni? ngeheheee…… best baca entry nie… rase nak senyom je… makin kembang la pipi mak ni hah!!

  16. says

    ”Namun, aku rasa gadis Melayu yang hisap rokok dah hilang keayuan dia, tak kisah la ko cantik macam mana pun.”

    -totally agree with these!! ;))

    ”Gadis Russia memang bangang habis kalau bab bahasa Inggeris ni.”

    -yeke?? ingat kan ‘power’ jgk english dyorg…hurrmmm.. ;))

  17. says

    Gadis melayu…pergi mana2 pun tetap melayu…tetapi ada jugak yg prasan nak jadi minah saleh. kat m’sia ni melambak yg prasn n suka pakai seksi. tp, trpulanglah kpd lelaki….wanita yg baik untuk lelaki yg baik…fikir2kanlah…:D

  18. says

    bro..yang tang awek melayu tu jalan slow memang aku setuju sangat2..kadang2 geram dibuat nya kalo follow kat kaki lima..nak potong kan diorang ramai..

    satu lagi bro..awek rusia ni beso beso aja…haha

  19. wirduna says

    salam…gadis melayu skang dah ramai yg terlalu advance,cth pljar universiti mcm sini punyer tempatlah..huhu..kebykannyer terdedah sana sini..sedih3 bila tgk betapa ramainyeer gadis melayu skng yg dah hilang keasliannya….huhu..(T_T)

      • fatin says

        maaf arif menyampuk..
        bagi pendapat saya sebagai kaum hawa juga, saya agk sedih dr segi pemakaian kaum melayu zaman skng..
        saya bukan nak kata sy terlalu perfect, x buat dosa ke apa..sy bukannya dari jenis tudung labuh atau bertutup muka..
        tp ingin sama2 betulkan diri..sebab punca utamanya maksiat berleluasa adalah dari kaum wanita itu sendiri serta banyak kes tersebut berlaku di kalangan orang islam dan gadis melayu kita sendiri..bukankah itu sesuatu menyedihkan apabila tengok hal2 sedemikian berlaku kepada kaum dan orang seagama kita..jadi perkara seperti ini bukan di kira peribadi masing2,tetapi tanggungjawab kita bersama sebagai orang beragama islam dan satu bangsa..dan kaum laki pula bertanggungjawab melindungi dan membimbing kaum hawa ini,bukannya mempermainkan atau mencederakan mereka.jika ada teman wanita,seharusnya membimbing wanita tersebut ke arah yang benar.

        sekali lagi mohon maaf,yang baik itu datang dari Allah yang buruk itu datang dari kelemahan saya sendiri. terima kasih

  20. qila says

    ak stuju bab manja…cz ak pon mmg manje orgnye..hahhaha…
    tp xslalu pon skali skale..ape kate bt story pasal lelaki melayu vs lelaki rusia lak..
    nk tau gak…=)

    • ariff says

      hahahaha.. lelaki melayu vs lelaki russia eh..

      mencabar sikit tu sebab aku kena sensitif kat lelaki russia ni supaya boleh faham perangai diorang. nanti aku try.

  21. aleeya jony says

    tak boleh nk compare sesuatu tue dengan orang melayu lagi2 yg islam…sebab kita ada agama dan adat yang tersendiri..persekitaran juga mempengaruhi.

  22. coco linda says

    perbezaan seperti langit dengan bumi halangan utama adalah agama dan budaya…en. ariff berapa tinggi…???

    • ariff says

      Best eh? Thanks for appreciating ^^
      Takpe.. kalau gelak sorang2 kuat2 takde orang nampak takpe, saham tak jatuh.

  23. mokteh says

    aku gadis melayu tapi aku tak manja…jiwa aku keras
    aku gadis melayu tapi aku jalan laju…takske lembab2 ni
    aku gadis melayu, aku tak pakai seksi sebab agama melarang mendedahkan aurat (yeke aku tak seksi? @.@)
    aku gadis melayu tp aku bukan pemalu
    .-= Cerita terbaru mokteh.. Qinghai Quake: The Aftermath =-.

      • mokteh says

        haha…oyeah! setuju! aku ske lisa surihani..I adore her like my own sis
        tp dia da banyak peluk2 ngan laki sekarang @.@ tak suke!!
        .-= Cerita terbaru mokteh.. PRK-P94: Hulu Selangor Milik Siapa? =-.

  24. says

    ko neh..balik2 lisa surihani..padahal baru skali jumpe…dah la org yg bawakkan.. =p
    alaa…siapa bilang gadis melayu tak menawan?hahaa..jgn kawen dgn org rusia sudah..mak tak bagi.. =p
    .-= Cerita terbaru wawa.. Happy Birthday Abang Ariff =-.

  25. maisyara says

    skng gadis melayu pun dh sexy. hurm. yg jln lmbat tu, btul kot. aku jalan lambat! ngee^^

    • ariff says

      Buleh2.. Nanti aku cari. Yang biru ni masih rare, biasa yang jernih putih/kelabu sikit tu yang common. Seronok gak tengok mata color jernih awek2 ni. Haha~

  26. says

    Hilang dara seawal 13/14 tahun, mcm awek Korea (ex boss akak ckp-dia pun korean) -smpi bos dia tak percaya yang gadis2 melayu ni ramai yang virgin lagi.

    Awek melayu skang rasanya ramai yg dah jalan laju (specially those in town/kl). Sebab musabab: nak kejar tren, bas, members day (sale~ haha), kejar masa nk lunch+solat+touch up blk dlm sejam, nk buat keje rumah pas letak je beg dr opis, nk layan karenah anak-anak+bapak anak. :D
    .-= Cerita terbaru othman juliana.. HR: Management Shortage – Baby Boomers =-.

  27. says

    Saya gadis Melayu yg tak berapa nak kena ngan ciri² Yang Arif.. saya jalan lajuuu.. saya sangat independent.. tak suka bergantung pada org… ramai jer pompuan Melayu zaman sekarang yg tak bergantung ngan lelaki… :)
    .-= Cerita terbaru aiDiena.. PaDah BerkaHWin di UsiA Muda!! =-.

  28. AiNa says

    salam…
    bg sy gadis melayu ptut kekalkn keaslian dan jati diri..
    bukan la kne pkai bju kurung 24/7
    tp…dia..
    ayu dan lemah lembut tapi firm..
    educated dr segi pendidikan n kehidupan..
    wlaupun moden tp still pandai bace Quran..
    penting tu…
    tau jage maruah..pandai seimbangkan dunia dan akhirat…

  29. says

    Siapa bilang gadis melayu tak menawan hati?wah,comparison yang menarik..apapun aku tetap pilih gadis melayu…hik3…

    P/s :mana gambar awek ariffshah?
    .-= Cerita terbaru eyriqazz.. Panggilan Telefon Dari Nuffnang =-.

  30. naura says

    dorg jalan laju sbb kaki pnjang..hehe
    gadis melayu lemah lembut;p
    .-= Cerita terbaru naura.. Kenapa xsuka org merokok? =-.

  31. Ismail Noh says

    Huhuhu, info baik punya :)
    .-= Cerita terbaru Ismail Noh.. Terapi Hilangkan Tension Buat Blogger! =-.

  32. says

    tapi gadis melayu lagi best dan sedap dipandang kan??
    tmbah2 plak yang pkai baju kurung..
    pergh!!!
    terbaEk!!
    .-= Cerita terbaru mr cEro.. Andaikata Mata Aku Mampu Merakam, Aku Mahu Capture Senyumannya dan Printkan Sebesar Poster =-.

    • ariff says

      Kalau jumpa gadis Russia kat Moscow ni yang Islam yang macam dalam gambar tu, mungkin aku ajak kahwin terus.

  33. crazy_labelle says

    rmbut org putih xsemestinye tu warna rambut original diorg..
    sbb da selalu sgt warna rmbut, smpai diorg lupe warna asli rmbut diorg…

  34. says

    Salam perkenalan..

    Gadis melayu memang menawan kalau betul ikut melayu.
    Tapi kalau terpengaruh ngan barat, gadis melayu tue, paling hampeh..
    Bagi aku yg tak pernah pergi ke rusia langsung.. he he he…

    Nice.. blog..

    • ariff says

      Thanks h3ro!

      Oklah aku mungkin minat gadis melayu yang lebih urban, tapi kalau terikut sangat dengan barat sampai hilang identiti Melayu tu memang minta maaf banyak2 la.

    • ariff says

      Betul2. Jalan slow2 ni kalau kat shopping complex nak window shopping boleh la. Ni kalau macam kat KL sentral tengah sesak2 tu jalan slow2 memang nak kena ketuk la.

    • MrRollies says

      sengaja.
      .-= Cerita terbaru MrRollies.. Blog Berinformasi Di Malaysia (Part II) =-.

      • ariff says

        pernah nampak gadis Russia umur macam tu kena gomol dengan 3-4 orang kawan2 dia dalam metro yang sesak masa balik kelas..

Trackbacks