Berapakah Umur Paling Muda Untuk Memiliki Rumah Sendiri?

Biasanya fresh graduate dan mereka yang baru mula bekerja akan beli kereta, mungkin selepas itu berkahwin dan akhir nanti barulah nak beli rumah. Logiklah sebab bila dah berkahwin, rumah tu boleh dibayar bersama dengan pasangan.

Tapi aku nak ubah peraturan yang sebenarnya bukan peraturan tu. Nak jadi pemilik rumah seawal yang mungkin. Ini adalah cabaran kepada diri aku. Apa-apa pun nasib baik ada tok guru, jadi kadar untuk aku melakukan kesilapan nanti berkuranglah.

Apa yang membuatkan cabaran ni lebih susah adalah:

  • Tiada bantuan kewangan daripada keluarga, bila takde bantuan kita sendiri akan bekerja keras untuk membantu diri sendiri.
  • Rumah tersebut bukan pemberian/harta pusaka.
  • Lebih cepat misi ni tercapai, maka makin kurang duit yang ada untuk bershopping tapi pengorbanan perlu ada untuk mencapai matlamat hidup.

Bercakap pasal ‘bantuan’ ni kan, benda ni lebih kepada realiti hidup ni Malaysia sekarang. Kalau asyik hidup mengharapkan bantuan dan hak, memang lama-lama kita akan menjadi manja dan terbiasa diberi bantuan walaupun pada hakikatnya kita boleh berusaha sendiri untuk mencapai sesuatu.

Fikir-fikirkan.

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

41 Comments

      • Noriz

        11 October, 2011 at 5:00 pm

        muda dah mampu sbb mak tolong deposit 10%…
        hehehehe
        so maintain byr bulan je lah…
        tapi pemaju ada masalah so projek tergendala kejap so instalmen bank pun lmbat enforce, after 2 years start byr then dapat lak pampasan dr pemaju…
        mmg murah rezki time tu…alhamdulillah..

  • azura

    6 October, 2011 at 5:37 am

    hajat memang nak miliki rumah sendiri atas keupayaan sendiri…tak perlu harap bakal suami sediakan segalanya kalau memang kita mampu miliki…sebagai aset dunia…tapi berpada dengan kemampuan, lagikan ansuran kereta dan tanggungjawab pada keluarga, campur hutang pinjaman hari ini pun semua tanggungan kita…

  • shaharil

    6 October, 2011 at 12:46 am

    Umur dalam 28 tahun adalah masa yang sesuai bagi golongan muda beli rumah. Pengurusan kewangan sudah mulai stabil dan hutang pinjaman pelajaran mungkin sudah habis bayar. Jadi, golongan muda boleh muda fokus untuk beli rumah pada usia ini.

  • Fazreen

    6 October, 2011 at 12:30 am

    Aku tengok ramai anak muda dapat beli rumah ni tergolong dalam golongan yang mempunyai perniagaan. Contoh Ammar Zahar dan Hafizi Zain. Both internet marketer. Beli rumah dan kahwin pada umur 24. Both aku dah pernah jumpa. Hidup dorang simple tapi pengurusan kewangan dorang tip top..

  • missina

    5 October, 2011 at 10:46 pm

    baguslah ada cita-cita macam tu,,rasanya bila umur 23-29 dah layak untuk memiliki sebuah rumah,,ikut masing-masingla,,selalunya yg keje gov mudah nak wat full loan,,klu swasta tak tahu plak,,mungkin perlu kumpul duit lebih dulu sblm beli,,

  • Poppedom

    5 October, 2011 at 9:45 pm

    Saya percaya rata2 orang malaysia kita ni sudah mampu beli rumah kala umur 24 ke 26.

    Kalau mereka tidak beli itu bagi sy cuma alasan mereka untuk membazir kpd ehwal yg tiddak prioritas.

    Jadi kaum wanita, cari lelaki yg ada rumah . Kalau takde rumah, harusnya mereka ini di reject :)

  • abangensem

    5 October, 2011 at 8:41 pm

    My Tips :

    Rule No 1 : Pilih lokasi yang Bro nak duduk
    Rule No 2 : Pastikan Bro ‘study’ dan tahu nilai harga di lokasi yang bro pilih
    Rule No 3 : Bila nilai semasa Bro dah tahu, cuba cari rumah yang di bawah nilai tersebut (Selagi belum jumpa, JANGAN BELI)
    Rule No 4 : Beli without no money down since rumah yang Bro pilih dah tentu-tentu boleh dapat ‘full loan’.. hehehe

    So, siapa kata kena ‘keluar duit’ untuk beli rumah?? Apa pun make sure semua ‘rules’ yang kat atas tu ada dalam kepala Bro.
    Balas Komen Ini ↓

  • Zainal

    5 October, 2011 at 7:40 pm

    salam..

    betul tuh ariff…baik beli rumah dulu dari beli kreta…klu takat orang bujang pi kerja naik moto pun dah ok..klu takut hujan..beli rain coat…

    satu lagi…rumah nih tak macam kenderaan…kenderaan susut harga…tapi rumah makin naik harga lagi adalah…melainkan jika masa perang…hehehe..

    so beli rumah dulu lebih baik…kereta kemudian takpe…

    cadangan aku…beli apartment dulu…bila dah kawin nanti beli rumah sebijik plak…apartment leh buat sewa…

  • CMRatu

    5 October, 2011 at 7:03 pm

    rumah yang saya beli belum dapat OC, mungkin tahun depan baru boleh masuk.. umur saya tahun depan 27thn.. kira umur pertengahan la.. ada yg mampu beli rumah umur 23thn..

  • Lagubestbest

    5 October, 2011 at 6:59 pm

    Selalunya orang Melayu sekarang (yang bukan jutawan la), akan beli/sewa rumah saiz sederhana (teres) atau kondo murah2 dulu waktu muda. Dah 10-5 tahun nak sampai pencen mereka beli banglo agak besar di luar bandar (taman perumahan jauh sikit dari bandar) untuk hari tua. Macam tu lah selalunya.

    • Kujie

      5 October, 2011 at 7:08 pm

      betul agaknya – sebab rumah pertama dan kedua mmg beli kt KL dah disewakan. tapi utk rumah tempat tinggal ni, beli di area luar KL utk besarkan anak2 dan menikmati kehidupan dgn lebih baik.

  • Cik Kuntum

    5 October, 2011 at 6:44 pm

    Now im 28, i have :

    1 apartment at Sunway Mentari loan since 2006 RM700/monthly
    1 rumah yg dibayar ansuran w/o bank loan to my parents 40k
    1 van barangan beli cash untuk kegunaan butik dan kedai runcit
    1 kereta loan left 15 bulan
    1.8 ekar tanah di Kuching beli cash from my grandpa dgn cheap price

    my 1st action is im buying apartment when i was 23, when im 24 i get offer as a gov servant and i make 100k loan for 15yrs and i use my mom ASB and put 100k and ask her to do OD and the money i do mini market business & small boutique + buy used van for business purpose cash, sewa beli rumah pusaka and 1.8 ekar tanah dgn family…so now i have 3 income

    yearly income from mom ASB dividen – I just keep it
    my mini market + boutique = paying car + apartment/house + land + ASB OD + insurans + buying Dinar & Dirham monthly without fail..
    gov salary = paying gov loan + 20% Tabung haji + keep 20% ASB + balance expenses

    i am very strict about expenses i wont use money from other source untuk cover2 belanja or keinginan…i will wait kalau ada i go if not i just sabarlah…

    sangat3x bersyukur because pada usia awal dapat pergi kursus kewangan…and mendidik me to save..

    p/s : Dont trust MLM scam…

  • Kujie

    5 October, 2011 at 6:16 pm

    kesemua rumah dibeli tanpa bantuan keluarga
    umur 28 dah ada rumah sendiri dan anak 2
    masa tu pakai kereta 2nd hand tak de hutang kereta.
    4 tahun lepas tu beli rumah kedua dan anak 3.
    kedua2 rumah tu kat area ‘hot spot’ dan disewakan.

    harap2 ramai lelaki ada impian seperti ini bukan bercita2 nak beli kereta dulu.

  • mas

    5 October, 2011 at 4:37 pm

    Tanpa bantuan sesiapa, i think u can buy your own house by 26. Depends on when will u start working actually. 3 years enough to save some fund for deposit. :-)

    • Ariff

      5 October, 2011 at 4:42 pm

      I agree. The early I start working, the early I could accumulate enough funds to buy a property. Plus the income statement is crucial to get a loan.

  • chempaka

    5 October, 2011 at 4:22 pm

    like.. kalau semua lelaki ada impian mcm ni bagus ar.. xde lagi istilah biar bergaya walaupun poket kosong… walaupun x shopping sana sini, tapi dah ada harta…

  • FauziNor

    5 October, 2011 at 4:20 pm

    Bila terlalu banyak bantu, kita kan jadi manja dan gagal untuk menghadapi hidup dengan sendiri..

    Yezaa, bro, nanti dah beli umah wajib buat open house k. huhuhu

  • ekspresiruang

    5 October, 2011 at 4:18 pm

    alhamdulillah rumah dah ada. skg tgh plan dgn wife utk share beli rumah kedai. yg tu memberi pulangan yg lebih bsr berbanding menyewa rumah. plg mahal pon sewa rumah area aku ni dlm RM750 je, compare to sewa lot rumah kedai dlm RM2000.

  • zul

    5 October, 2011 at 4:14 pm

    Salam…aku umo seawal 26 dah ada umah sendiri..bayar sendiri…alhamdullilah..tapi nak ada umah sendiri makan modal jugak…mudah-mudahan ko boleh ariff :)

  • Cindyrina

    5 October, 2011 at 4:13 pm

    Betul tu… kalau ada kemahuan tentu ada jalan penyelesaian. Kita cuma berusaha keras dan mesti ingat segala kejayaan tentu ada pengorbanan. Tidak ada kejayaan yang datang menggolek kepada kita.

  • fiuzz

    5 October, 2011 at 4:11 pm

    kebiasan di Malaysia umur optimum memiliki rumah adalh pda umur 27-35 tahun. nak kumpul deposit yang sakit 2 + ramai nak rumah area dekat tempat kerja.