Baik Buruk Projek Under Construction Low / Zero Downpayment

zero-low-downpayment

Saya dapat tweet di bawah ni tadi. Apakah pros and cons membeli projek under construction yang memberikan pakej low / zero downpayment?

Pertama kena faham, projek macam ni sama konsepnya macam beli rumah below market value dan mark up S&P. Low entry cost untuk pembeli.

Bezanya kat sini harga projek under construction ni biasanya lebih mahal sikit (kadang-kadang banyak) berbanding harga hartanah lain di kawasan tersebut pada masa itu dan lagi satu anda perlu tunggu projek ni siaplah. Kalau beli subsale terus dapat.

Apa kebaikan projek macam ni?

  • Low entry cost untuk mereka yang takde modal. Tak perlu puluh ribu nak beli hartanah beratus ribu.
  • Lawyer fee biasanya ditanggung pemaju. Save cost lagi.
  • .. dan semua kebaikan membeli projek under construction

Keburukan?

  • Harga yang agak premium. Jangan tengok pada harga jualan tapi tengok pada harga perkaki persegi (price per square foot) yang dibeli. Bandingkan dengan harga hartanah lain di kawasan tersebut. Boleh nampak premium harga kat situ.
  • Sebab dah mark up untuk cover segala diskaun tadi, pun boleh menyebabkan harga per square foot projek ni lagi mahal. Semua dah kira sekali la.
  • .. dan semua keburukan membeli projek under construction

Jadi nak beli ke tak?

  • Bergantung kepada projek. Beli kalau anda dah fikir masak-masak dan ada dua strategi yang anda boleh follow. Satu strategi kalau investment plan ni berjaya, satu lagi strategi kalau yang tadi tak berjaya.
  • Selagi projek tak pakejkan dengan skim Guaranteed Rental Return (GRR), pada saya masih lagi ok. Kalau nampak projek yang ada GRR, elakkan sebab biasanya dalam perjanjiannya mesti pembeli yang kalah.

Harap dapat membantu.

 

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

3 Comments

    • Ariff

      4 October, 2015 at 12:44 pm

      Skim ni sekarang dah jarang nampak. Setahun dua dulu ada banyak.

      Secara asasnya, skim ni dia jual serviced apartment/hotel/hostel, tapi ada perjanjian lain di mana rumah kita akan disewa hotel/pemilik resort/pengendali hartanah selama beberapa tahun dan dibayar kadar sewa yang ditetapkan.

      Kadang-kadang tawaran perjanjian sewa yang membuatkan pakej pembelian hartanah tu nampak menarik.

      Soalnya kalau hartanah tu dah bagus, sepatutnya tak perlu ada perjanjian sewa. Boleh je sewakan sendiri.

      Satu contoh projek adalah yang kalau nak ke Klang melalui Federal Highway, ada satu bangunan terbengkalai tepi jalan. Sepatutnya nak dibuat hotel dulu, tapi terbengakalai kat stage terakhir. Projek tu dikatakan ada skim GRR dan ramai pelabur yang dah hangus duit kat situ.