#4 Kansai Airport, Mobile Wifi & Japan Rail Pass

IMG_2803.JPG

Sampai jam 8.30 pagi. Kat kastam kena check bag. Mungkin sebab muka bangun tido dengan tak shave. Dah macam bangla pulak.

Clear kastam terus pegi toilet. Malangnya tak jumpa toilet yang ada shower. Basuh muka ala kadar pun jadilah.

Then pergi cari wifi.

Wifi ni dah sewa awal-awal. RM200 untuk 11 hari. Kalau pergi satu group boleh kongsi ramai-ramai. Untuk pelancong, nak beli simkad kat sini memang tak boleh.

IMG_2810.JPG

Agak efisten sebab tak payah COD. Pick up kat pejabat pos je.

IMG_2809.JPG

Bila nak pulangkan, masukkan dalam sampul dan drop je kat mana-mana peti surat.

Wifi dah setel, ambil tiket Japan Rail pulak. Pass yang dapat dulu perlu ditukar dengan tiket.

IMG_2813.JPG

Pejabat dia kat terminal 2 Kansai Airport. Kena keluar dan seberang jalan dari terminal 1 ke terminal 2. Tak jauh sangat tapi kalau orang tak tau, dia akan pusing seluruh terminal 1 cari pejabat ni.

IMG_2814.JPG

Kena beratur sikit pagi ni. Pelancong ramai.

IMG_2818.JPG

Awek kat kaunter tu akan tukarkan pass kepada tiket. Wife tunggu kat Nagoya.

IMG_2820.JPG

Baru pukul 9.30 kat sini. Train at 11.16 paling awal. Semalam check ada je 10.30. Hmm..

Blogger yang juga seorang engineer atau engineer yang juga seorang blogger. Graduan Universiti Penerbangan Moscow, Russia. Bukan Russian spy.

7 Comments